Sökresultat

Sök bland 2000+ produkter

Sökresultat

Fri frakt
Fri frakt över 500kr
Din trygghet
På nätet sedan 1997
Trogen kund
25kr rabatt på ditt nästa köp
 

Du har 0 produkter i din varukorg.

Hälsotips

Artikel: Rosenrot

Vi är alla bekanta med rosor som älskar soligt och varmt väder. Men har du hört talas om Rhodiola rosea även känd som Arctic Root och gyllene roten som det ofta kallas i gamla legender? Inte relaterad till den traditionella rosen. När rosenrotens rot är nyklippt avger roten en liknande doft som våra vanliga rosor, därav namnet rosenrot. Till skillnad från rosen är den extremt resistent mot kyla. Rosenrot kallas ibland Arctic root eftersom den växer främst på höga höjder i de arktiska regionerna i Europa och Asien.
 

Roten ger dess hälsofrämjande egenskaper 

Växtens rot har länge använts som en tonic för att öka fysisk uthållighet, mental prestanda, livslängd och styrka i hela östra Europa och Asien. Kinesiska kejsarna beordrade expeditioner till Sibirien för att förvärva rotens medicinska fördelar. I Sibirien och Centralasien användes den mot förkylningar, influensa och för att förhindra sjukdom under de hårda vintrarna. Mongoliska läkare ordinerade den mycket uppskattade örten mot cancer och tuberkulos. 
 

Rosenrot i de vetenskapliga litteraturerna 

Olika medicinska användningsområden för Rhodiola rosea dök upp i den vetenskapliga litteraturen från Norge, Sverige, Island, Tyskland och Sovjetunionen mellan 1725 och l960. Moderna vetenskapliga utredningar av Rosenrot och dess användning började under 1960-talet. Vid 1968, Ryska farmakologer klassificerades Rosenrot som en adaptogen, en ört som ökar kroppens förmåga att anpassa sig vid stress med få biverkningar. Det ryska hälsoministeriet erkände Rosenrotextrakt 1975 som en medicin och tonic för ökad koncentrationsförmåga, bättre minne, för att bekämpa trötthet och ett antal neurologiska tillstånd. Tio år senare godkände Sverige örten som ett medel för att bekämpa trötthet och som ett njutningsmedel.
 
 
I väster är Rosenrot ännu inte känd. Den har inte någon naturlig användning inom den nordamerikanska naturliga hälsomarknaden. Detta kan bero på det faktum att de flesta forskningarna kommer från Ryssland och Skandinavien. Nästan 200 studier har publicerats främst på slaviska och nordiska språk sedan 1960 och de är sällan översatta till engelska.
 

Rosenrot har många användningsområden 

Forskning har visat följande hälsofrämjande tillämpningar av Rosenrot:
*stimulerande effekt på det centrala nervsystemet i små eller medelstora doser.
* Lugnande effekter i större doser.
* Bygger fysisk uthållighet och begränsar återhämtningstiden efter träning.
* Förbättrar funktionen hos sköldkörteln utan att orsaka hypertyreos.
* Bättre fungerande tymus och skydd från involution som uppstår med åldrandet.
* Antidepressiv påverkan hos personer med mild till måttlig depression.
* verkar öka inlärning, tänkandet och minne.
* Förbättrar den fysisk kondition, psykisk trötthet under stressiga förhållanden, koordination och det allmänna välbefinnandet.
* Ökar den intellektuella kapaciteten genom att förbättra perception och bearbetning av information.
* Minskar stressinducerad hjärtskada.
* Som en antioxidant kan skydda nervsystemet från oxidativ skada av fria radikaler.
 

Hur man tar Arctic root 

Rosenrot intages i allmänhet som ett rotextrakt i tablettform eller som te. Standardiserade rotextrakt finns som kapslar eller tabletter som ger exakta doser av rosavins och salidrosides, de viktigaste aktiva komponenter i Rosenrot. Den rekommenderade dagliga dosen är ca 75-150 mg två gånger dagligen innehållande 3% rosavins och 1% salidrosides. 
Som te, drick 1-2 koppar om dagen. Tillskottet absorberas bäst om det intages en halvtimme före frukost eller lunch på fastande mage. Om det tas senare under dagen, kan det störa sömnen eller orsaka livliga drömmar, särskilt under de första veckorna.

Det finns många arter av Rhodiola. Endast Rosenrot har varit det dominerande ämnet för djur, människor och phytochemical studier och är certifierad säkert för människor. Undvik produkter som inte klart deklarerar Rosenrot i ingrediensförteckningen på produktens etikett.
 

Positiv effekt 

De flesta individer kommer att tycka att Rosenrot kommer att gynna deras mental klarhet, humör och energinivå. Personer som lider av ångest kan finna att de bli alltför nervösa eller upprörda när de börjar använda örten. I dessa fall är en mindre dos med gradvis ökning att föreslås. Undvik att använda om du lider av bipolär sjukdom. Rhodiola rosea har en antidepressiv effekt hos personer som är känsliga för att bli manisk när de ges stimulantia och antidepressiva. Rådgör med din läkare innan du använder rosenrot om du är gravid, ammar eller tar medicin.

Artiklar