Sökresultat

Sök bland 2000+ produkter

Sökresultat

Fri frakt
Fri frakt över 500kr
Din trygghet
På nätet sedan 1997
Trogen kund
25kr rabatt på ditt nästa köp
 

Du har 0 produkter i din varukorg.

Hälsotips

Artikel: Impotens

Allmänt vid impotens


Impotens innebär oförmåga att behålla erektion så att samlag går att genomföra. Bakgrunden till impotens kan delas upp i ett antal olika grupper beroende på orsak: hormonell dysfunktion, neurologisk skada, kärlsjukdom alternativt ha en psykogen bakgrund. Det är svårt att få en uppfattning om hur vanligt problemet är, men man räknar med att cirka 5% av alla män i 50-års åldern är impotenta. Impotens, oavsett orsak, upplevs ofta psykologiskt som oerhört belastande.


Penis består av framför allt glatt muskulatur och kärl. Erektion uppkommer på grund av mental och nervmedierad stimulering, som ger upphov till signaler från hjärnan. Dessa signaler leder till att musklerna i penis relaxerar, vilket tillåter blod att komma in i penis. Blodet skapar ett tryck och ”trappas” och penis kan då expandera.


Symptom vid impotens

Vid impotens saknas förmåga till erektion. 


Vid hormonellt orsakad impotens är halterna av det manliga könshormonet, testosteron, för låga. Detta kan, om inte nivåerna är extremt låga, behandlas med testosteroninnehållande läkemedel. Personer med ryggmärgsskada kan få problem med impotens. Förmågan att få erektion är inte alltid utsläckt, men erektionen uppkommer inte alltid vid normal stimulering. Kärlsjukdom, som ger upphov till impotens, orsakar problem med antingen blodtillflödet eller avflödet. Avflödesproblem tros vara en av de vanligaste anledningarna vid impotens. Ateroskleros hos äldre män är även det en vanlig orsak till impotens, framför allt hos äldre. Vid psykogent orsakad impotens är inte funktionen fullständigt utsläckt, utan vanligt är att man har bibehållna nattliga erektioner, men att vid sexuell kontakt fungerar det inte.


Utöver dessa orsaker är det viktigt att komma ihåg att många läkemedel kan orsaka impotens.


Behandling av impotens

Behandlingen är beroende av den bakomliggande orsaken. Under de senaste året har nya, mycket effektiva läkemedel mot impotens lanserats. Försiktighet ska dock iakttagas av äldre personer och för personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Artiklar