Sökresultat

Sök bland 2000+ produkter

Sökresultat

Fri frakt
Fri frakt över 500kr
Din trygghet
På nätet sedan 1997
Trogen kund
25kr rabatt på ditt nästa köp
 

Du har 0 produkter i din varukorg.

Hälsotips

Artikel: Lida av Eksem

Eksem

Det finns olika varianter av eksem. De vanligaste är mjälleksem, böjveckseksem, blöjeksem samt allergiska och icke-allergiska kontakteksem. Klåda är det vanligaste tecknet på eksem och huden kan bli röd och inflammerad. Det finns krämer och salvor att prova både på Apoteket och i hälsokosthandeln. Om eksemet inte försvinner bör man söka vård och få det tittat på av en läkare. 
 

Att drabbas av eksem 

Det är många som är drabbade av eksem och de flesta är inte allergiska. Om du kan se ett mönster där eksemet uppstår gång på gång, tex när du utsätts för ett speciellt ämne, kan det vara den troliga utlösande faktorn. 
 

Mat som ger eksem  

Hos små barn kan viss mat som mjölk, fisk, och ägg ge eksem. Något man får vara uppmärksam på och försöka med uteslutningsmetoden ta reda på vad som kan vara den utlösande faktorn. Vuxna får andra symtom som nässelutslag vid matallergi. 
 

Eksem vid stress 

Vid stress kan ditt eksem försämras och även vara orsak till att eksem uppstår.
 

Böjveckseksem – atopiskt eksem

Vanligast hos barn är böjveckseksem. Små barn, under ett till två års ålder, får ofta ett diffust kliande eksem. Äldre barn får ofta eksem i arm- och knäveck samt på baksidan av låren, men eksemet kan också vara spritt över kroppen. Med åren försvinner ofta eksemet, men för vissa fortsätter eksemet upp i vuxen ålder. Hos vuxna sitter eksemet oftast på den övre delen av bålen, ansikte och händer.
 

Blöjeksem

Blöjeksem eller blöjutslag är inte ett allergiskt kontakteksem, utan beror på att huden vid upprepade tillfällen blivit våt av kiss och vatten. Eksemet kan då ibland bli infekterat av jästsvampar på grund av den fuktiga miljön.
 

Mjälleksem – seborroiskt eksem

Mjälleksem sitter oftast i hårbottnen, runt näsan och i ögonbrynen. Det kan även finnas över bröstbenet och i ljumskarna. Orsaken är att där uppstår en obalans i den normala hudfloran, då mjällsvampen, som finns hos alla människor, ger en eksemreaktion i huden.
 

Icke-allergiska kontakteksem

Icke-allergiska kontakteksem kan du få om du är mycket i kontakt med ämnen som irriterar och skadar det yttre hudlagret. Som tex kontakt med vanligt vatten, tvål, tvättmedel eller lösningsmedel som ger sådana besvär. Det kan ta flera månader för eksemen att läka och hudens motståndskraft är sämre under ännu längre tid.
 

Symtom vid eksem

Klåda är det vanligaste tecknet på eksem. Huden blir röd och inflammerad. Men ibland blir det röda knottror och/eller vattenblåsor. Vid för mycket kliande kan blåsorna gå sönder och det kan uppstå sår som vätskar sig och som lätt blir infekterade.
 

Förebygg eksem

Där finns en del man kan göra för att förebygga sina eksem. Smörja med mjukgörande krämer, använda plasthandskar vid diskning eller vid mycket kontakt med vatten. Undvik de ämnene som du vet att du reagerar mot. Byt blöja ofta på blöjbarn, lufta när tillfälle ges och låt rumpan lufta. Använd även en skyddande fet salva. Vid klåda ska du försöka att undvika att klia för bästa läkning.

Artiklar