Sökresultat

Sök bland 2000+ produkter

Sökresultat

Fri frakt
Fri frakt över 500kr
Din trygghet
På nätet sedan 1997
Trogen kund
25kr rabatt på ditt nästa köp
 

Du har 0 produkter i din varukorg.

Hälsotips

Artikel: D-vitamin

Idag vet vi att många sjukdomar kan kopplas till brist på vitamin D. Trots denna kunskap om hur viktigt det är med D-vitamin är det inte mycket som har förändrats. Folk är fortfarande relativt omedvetna om hur detta vitamin skulle kunna förbättra deras livskvalitet. I Sverige ,där man sällan får chansen att lapa sol, måste man äta mat som är full av vitamin D och dessutom kan det vara en fördel att dra nytta av kosttillskott. Om man misstänker att man lider av D-vitaminbrist ska man alltid rådgöra med sin läkare som till och med kan utföra ett test för att fastställa om detta verkligen är fallet.

Solen är den bästa källan

Om man kan vistas i solen mycket och under längre tidsperioder, är det ett utmärkt sätt att få i sig det viktiga D-vitaminet. Det är nämligen så att D-vitamin bildas i huden då den bestrålas av solen. Det räcker med en kvart om dagen för att man ska uppnå en skillnad och det här låter ju inte mycket. Saken är dock den att du behöver få sol på hela kroppen och det här är inget som man gör utomhus en solig februaridag eller ens en majdag om man befinner sig på jobbet. Det här är en av anledningarna till att solsemestrar kan ses som en investering i hälsan och kan man åka iväg under vintermånaderna, bör man verkligen göra detta och se till att få gott om sol utan att bränna sig.

Om man inte kan sola

Det finns fler sätt att få i sig det viktiga vitaminet och om du har snålt med soltillfällen ska du satsa på animaliska produkter som fisk och kött för att få det i dig. Man kan också komma åt vitaminet i mjölkprodukter och i mat som har fått D som en tillsats. Om du tar en titt på ingredienserna i ditt paket med flingor, kommer du antagligen att se D på listan med tillsatser. På vintern r det inte säkert att det räcker med vanlig mat för att få tillräckligt mycket av vitamin D och då kan man satsa på smarta kosttillskott.

Lider du av brist på D?

Man kan gissa på att en massa olika symptom beror på brist av detta vitamin och det är ganska enkelt att ta reda på om detta stämmer. Du behöver inte gå och ta en test eftersom det kostar ganska lite att skaffa ett bra kosttillskott med D-vitamin som du kan ta dagligen. Notera hur du mår då du börjar och hur du mår efter en månads tid. Se till att du har skaffat ett kvalitetsmärke som är känt för att tillverka bra vitamintillskott. Det är svårt att överdosera på vitamin D så om du bara håller dig till din doktors rekommendationer så kommer du förhoppningsvis att se goda resultat av detta. Saker som depression, dålig aptit och problem med att sova kan bero på brist på D-vitaminet, men du ska förstås gå till en läkare om du är orolig och inte lita blint på Dr Internet då det handlar om din egen hälsa!

Artiklar